L’activitat creadora

Sessió individual d'artteràpia
Sessió individual d’artteràpia

La capacitat de crear és per a l’ésser humà un dels millors recursos dels quals pot disposar, hauríem de dir que en uns moments com els que estem vivint, és un dels recursos que convindria tenir més present.

Però quan parlem de creativitat també estem parlant d’emoció, no existeix l’una sense l’altre. La qüestió és que puguem determinar amb quina creativitat «juguem» amb les nostres emocions i fer possible que aquestes canviïn, que aprenguem a veure les coses des d’altre perspectiva.

La creativitat emocional no solament ens permet arribar a comprendre i expressar les emocions personals i les dels altres, sinó també una cosa de gran importància en les nostres vides, que és poder ser capaços d’arribar a trobar respostes als nostres problemes d’una manera original, innovadora i eficaç.

Segons Averill (1999 y 2005), perquè una resposta sigui considerada creativa deu presentar tres característiques: novetat, efectivitat (adaptació a la situació) i autenticitat (on es mostra tal com és).

Treballar la creativitat, és dotar-nos d’una gran eina per afrontar els reptes que ens planteja la vida.

Un dels objectius principals de l’educació, hauria de ser la de dotar als infants d’una personalitat creativa, que permetria construir identitats amb capacitat de trobar respostes als problemes que la vida va plantejant a cada moment.

La creació com a marc d’intervenció en l’artteràpia, permet obtenir una via per trobar-nos amb nosaltres, amb la nostra memòria, una via també per reflexionar sobre la relació que establim amb altres persones, permeten que es generi un espai creatiu que possibilita el canvi i la transformació.

Com ens diu Vigotsky en la seva obra «La imaginació i l’art durant la infància»:

«El cervell no es limita a ser un òrgan capaç de conservar o reproduir les experiències passades, és també un òrgan combinador, creador, capaç de reelaborar i crear amb elements d’experiències passades noves formes i plantejaments. Si l’activitat de l’home es veiés reduïda a repetir el passat, l’home seria un ser tornat exclusivament cap a l’ahir i incapaç d’adaptar-se l’endemà diferent. És precisament l’activitat creadora de l’home la que fa d’ell un ésser projectat cap al futur, un ésser que contribueix a crear i que modifica el seu present».

Logo d'Espai FridArt

Respondre

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s