Artteràpia

Com el seu nom indica, l’Artteràpia és una teràpia basada en la utilització de l’art i concretament de les tècniques artístiques,  amb la finalitat d’explorar els sentiments inconscients i portar-los  a un nivell de consciència per a ser examinats.

És una tècnica que no requereix cap experiència artística prèvia i que facilita l’expressió dels sentiments i emocions més interns amb l’elaboració del treball artístic, un treball que  permet a la persona no solament conèixer-se millor, sinó també  ser capaç de treballar i resoldre els seus bloquejos i/o conflictes.

Es tracta d’una eina especialment útil quan la paraula no és suficient per expressar el que sentim i també en aquelles situacions en les quals hi ha una limitació en l’ús del llenguatge verbal.

Aquesta característica la fa especialment útil per treballar amb infants. Amb ells s’utilitza el joc simbòlic i les imatges perquè puguin expressar una gran varietat de situacions emocionals, que ens permetran extreure el que s’oculta o eludeix i poder esbrinar que li està passant des de la seva perspectiva.

Espai FridArt (Artteràpia & Reciclatge)

Característiques del procés de creació

En les sessions s’integra junt amb l’Artteràpia,  la Musicoteràpia, la Dansa Moviment Teràpia i el Psicodrama, que són altres de les disciplines artístiques que engloben el que anomenem com a Teràpies Artístiques i Creatives.

Cadascuna d’elles té la seva pròpia metodologia que la distingeix, però totes tenen en comú una cosa, i és que proporcionen a l’individu una forma diferent d’expressar la seva emocionalitat.

Les Teràpies Artístiques i Creatives es fonamenten en el potencial terapèutic del procés i creació artístic que, dins d’un marc adequat conduït per un professional qualificat promou la capacitació personal, relacional i social, el desenvolupament expressiu i creatiu, el canvi de posició subjectiva i, si s’escau, l’elaboració simptomàtica (ansietat, depressió, fòbies…).

El poder curatiu i transformador de l’art es veu potenciat d’aquesta manera en establir ponts entre els diferents mitjans artístics.

En cada encontre s’elabora i processa el material tant conscient com inconscient: Les emocions, imatges, sons, olors i sensacions tàctils, les preguntes i les respostes. El material que sorgeix durant tot el procés de creació és el que fa possible que pugui produir-se el canvi i la resolució del conflicte.

També s’integren aspectes de les ciències humanes i socials com l’educació per l’art o la filosofia, el joc lúdic o la meditació en l’abordatge de la salut i el desenvolupament humà integral  per iniciar un procés de creació constant, que permeti deixar anar allò que ja no ens és útil i fer de la nostra vida una obra d’art plena de nous camins i  possibilitats.

Sessions individuals

Durant les sessions individuals s’ofereix un espai segur i confidencial on poder donar forma al que ens preocupa. En ell es podrà explorar els recursos personals per a trobar solucions creatives a les dificultats que la vida planteja.

I si el que es busca és tan sols iniciar un procés d’exploració personal, també és molt útil com a eina d’auto descobriment i exploració que permet potenciar la creativitat i  el desenvolupament personal.

Informació sobre les sessions:

 • 90 min. sessió adults.
 • 60 min. sessió infants.
 • Tots els materials inclosos.
 • El cost de les sessions anirà en funció de la durada i freqüència.
 • Primera sessió d’avaluació gratuïta. (1 h.)

Tallers per a grups

Treballem per a Casals, Centres Cívics, Associacions, Institucions, escoles adaptant-nos sempre a les necessitats i característiques del grup i/o de la institució.

L’espai real habilitat per a les sessions es converteix en un espai simbòlic on es permet als usuaris crear noves narratives com a resultat de l’elaboració i de les descàrregues realitzades a través de l’element artístic.

L’activitat artística serà també un lloc de proves i experimentació, que es construirà perquè el grup se senti segur  i pugui entrar en un procés de reflexió, introspecció, humor i acció transformadora.

Informació sobre els tallers:

 • Màxim 10-12 participants amb adults i joves.
 • Màxim 7-8 amb infants.
 • El número de participants podrà variar en els grups amb necessitats i/o problemàtiques específiques.
 • Els materials podràn anar a càrrec dels participant o institució.

Per a més informació:  L’obra artística com lloc d’experiència.

Per a qui?

Qualsevol persona pot realitzar un treball emocional amb l’art com a instrument de millora, sense necessitat de tenir formació artística prèvia.

Assistir als nostres  tallers és una manera d’aprofundir en l’autoconeixement  lúdicament i creativament, integrar emocions i d’aquesta manera poder sentir-se millor.

La importància de desenvolupar la creativitat està en el fet que com més creativa sigui una persona, més capaç serà de buscar solucions noves als problemes en els quals es troba, i això és vàlid per a qualsevol edat, circumstància i cicle vital.

 • Tercera edat com a prescripció social per guanyar en qualitat de vida i salut en un moment vital de gran deteriorament físic i mental.

L'Artteràpia com a prescripció social

 • Infants i adolescents, per potenciar la seva creativitat innata i que expressin artísticament allò al que no poden posar paraules i puguin alliberar-se  de bloquejos emocionals d’una manera lúdica.
 • Adults,  com a eina d’autoconeixement per adonar-se d’aspectes personals fins al moment desconeguts que permetrà millorar la capacitat per a la resolució dels problemes i el desenvolupament d’habilitats personals i interpersonals.

Sessió experiencial

 • Persones amb algun tipus de discapacitat, permanent o temporal, per desenvolupar habilitats físiques i cognitives fent possible una millora en la seva qualitat de vida. Adonar-se d’elements interns i la seva relació amb el món exterior potencia la seva autonomia i  afavoreix la seva integració.

Sessió en Hospital de dia

Àmbits d’actuació

 • Social: En aquest àmbit pot ser d’ajuda per diferents col.lectius com persones sense sostre, refugiats, cases d’acollida per a dones maltractades, presons o amb infants i joves en risc d’exclusió social entre d’altres.
 • Educatius: En escoles, instituts, espais d’educació alternativa, etc. pot servir d’ajuda per incrementar aquells aspectes considerats d’importància en l’educació dels infants com poden ser el respecte, l’autoestima, l’autonomia, les habilitats de comunicació i relació interpersonals. Mitjançant el joc artístic els ajuda a definir-se i aprendre afrontar les situacions complicades.
 • Clínic: En hospitals ajuda a disminuir el desajustos emocionals que poden causar la malaltia o l’hospitalització, en aquest àmbit les sessions de teràpia artística poden realitzar-se tant en grup, com de manera individual a l’habitació del pacient.
El mòbil de la creativitat sembla ser la mateixa tendència que en psicoteràpia es revela com la força curativa més profunda: La tendència de la persona a ser les seves potencialitats”. C. Rogers

Logo d'Espai FridArt

Si vols més informació sobre els tallers i sessions individuals, clica sobre la foto

Sessió individual d'artteràpia

 

Per a més informació, podeu trucar al 649 05 26 29 o enviar el vostre missatge