L’ART COM A TERÀPIA

Sessió individual d'artteràpia

Què és l’art com a teràpia

L’Art com a teràpia és una eina terapèutica molt efectiva per atendre situacions vitals que requereixen un suport terapèutic, aporta una via expressiva i de comunicació diferent de la paraula en el tractament de patologies associades a la salut mental i al benestar integral de la persona, en diversos àmbits d’actuació, com el social, l’educatiu o el clínic.

A part de les finalitats merament terapèutiques, és una tècnica de desenvolupament personal i d’expressió emocional,  una manera diferent, creativa i lúdica d’aprofundir  i d’integrar emocions per a poder sentir-se millor. És per aquesta raó que no es necessita tenir cap trastorn psicològic per utilitzar-la, ni requereix tenir cap experiència artística prèvia, tan sols sentir la necessitat d’explorar-se mitjançant l’art.

Es parteix en cada intervenció des de la confiança en l’autoregulació que té l’ésser humà, facilitant que la persona pugui simbolitzar i prendre consciència dels seus processos interns, dels seus bloquejos i de tota aquella informació  inaccessible mitjançant la paraula, integran durant tot el procés,  l’emoció, el cos i l’expressió artística.


+Info

Qué és l’Artteràpia

L’obra artística com lloc d’experiència.


Per a qui

Sentir i expressar les emocions són necessitats bàsiques que tenim tots els éssers humans, i  la seva atenció resulta del tot indispensable per a la nostra salut. El tractament dels trastorns emocionals  mitjançant la creació artística,  facilita una mirada interna i reflexiva,  que permetrà l’autoconeixement i creixement emocional de la persona amb repercussions directes en el seu estat físic, emocional, espiritual, social, mental, i amb una millora en el benestar i qualitat de la seva vida.

La importància de desenvolupar la creativitat està en el fet que com més creativa sigui una persona, més capaç serà de buscar solucions noves als problemes amb els quals es troba, i això és vàlid per a qualsevol edat, circumstància i cicle vital.

  • Infants i adolescents, per potenciar la seva creativitat innata i que puguin expressar artísticament una gran varietat de situacions emocionals a les quals no poden posar paraules sense les tensions de la psicoteràpia tradicional. Això ens permetrà extreure el que s’oculta o eludeix i esbrinar allò que els està passant des de la seva perspectiva per poder ajudar-los a alliberar-se dels bloquejos emocionals d’una manera lúdica.
  • Adults,  com a eina d’autoconeixement per adonar-se d’aspectes personals fins al moment desconeguts que permetrà millorar la capacitat per a la resolució dels problemes, el desenvolupament d’habilitats personals i interpersonals, en un procés de creació constant, que permeti deixar anar allò que ja no ens és útil i fer de la nostra vida una obra d’art plena de nous camins i  possibilitats.
  • Tercera edat, com a prescripció social per guanyar en qualitat de vida i salut en un moment vital de gran deteriorament físic i mental.
  • Persones amb algun tipus de discapacitat, permanent o temporal, per desenvolupar habilitats físiques i cognitives fent possible una millora en la seva qualitat de vida. Adonar-se d’elements interns i la seva relació amb el món exterior potencia la seva autonomia i  afavoreix la seva integració.

Que fem

  • Sessions individuals

En les sessions individuals oferim un espai d’acollida, segur i confidencial  on la persona podrà expressar lliurement les seves emocions i processar el material tant conscient com inconscient que sorgeix durant tot el procés de creació, tenint l’oportunitat d’explorar els seus recursos personals per poder trobar solucions creatives a les seves pors i bloquejos, que és el que farà possible que pugui produir-se el canvi, la resolució del conflicte i el restabliment de la salut.

  • Tallers per a grups

Treballem adaptant-nos sempre a les necessitats i característiques del grup i/o de la institució on l’espai real habilitat per a les sessions es converteix en un espai simbòlic on crear noves narratives com a resultat de tot el procés creatiu.

L’activitat artística serà també un lloc de proves i experimentació, que es construirà perquè el grup se senti segur  i pugui entrar en un procés de reflexió, introspecció, humor i acció transformadora.

Logo d'Espai FridArt

Per a més informació, podeu trucar al 649 05 26 20 o enviar el vostre missatge a espaifridart@outlook.es