Sí, soc sensible de més. I què!

«No menyspreeu la sensibilitat de ningú. La sensibilitat de cadascú és el seu autèntic geni»

Charles Baudelaire

Ser una persona altament sensible (PAS) no és gens fàcil, mai ho és formar part de les minories i néixer amb aquest tret de personalitat que farà que hagis de conviure amb un 80 per cent de persones que funcionen d’una manera molt diferent a tu.

Cada persona som un món, això està clar, però dintre de les circumstàncies diferents que ens condicionen i modulen fent-nos tan diferents unes de les altres, hi ha encara una altra diferència purament biològica que és la de tenir un sistema neurosensorial més desenvolupat,  característica de les persones PAS que ens fa processar molta més informació sensorial de manera simultània que la resta.

A vegades podem ser catalogades com a persones peculiars i poc sociables quan en realitat el que fem és allunyar-nos de determinats entorns perquè som les úniques capaces de percebre la disfunció que acompanya a moltes dinàmiques relacionals acceptades i normalitzades socialment.

I no, no estem parlant de cap trastorn de personalitat que requereixi tractament psicològic, sinó d’un tret de personalitat que als voltants dels anys noranta la psicòloga Elaine Aron va estudiar i posar nom i que en aquests moments diferents estudis confirmen científicament l’existència d’aquest tret innat d’entre un 15 i un 20 per cent de la població.

Com saber si ets altament sensible?

Hi ha cert indicis que ens poden indicar que som una persona altament sensible, també un test que determina en quin grau i el subtipus, però a grans trets quatre són les característiques fonamentals de les persones PAS:

Profunditat de processament. Reflexionar de manera més profunda fa que moltes vegades es vegin aspectes importants d’una situació que passen per alt a la majoria i que per la seva importància està requerint d’atenció.

Sensibilitat a les sotileses. Capacitat de percebre les sotileses de l’ambient de tal manera que difícilment a una persona PAS li passarà per alt la mentida, engany o manipulació dels altres, cosa que les fa estar en tensió constant en aquells àmbits on es donen dinàmiques disfuncionals i que no poden evitar, com són el laboral o el familiar.

Sobreestimulació o saturació. Tendència a sobre estimular-se pel fet que el seu sistema neurosensorial és capaç de rebre més informació i estímuls, d’aquí la seva necessitat de tenir moments de soledat i silenci.

Gran empatia i emotivitat. Viure i percebre tot amb més intensitat fa que siguin persones amb una gran empatia capaces de percebre i veure’s afectades pel patiment i dolor dels altres. Ser hipersensibles els porta a patir més però també a gaudir més de les coses bones de la vida. Una posta de sol, la visió d’alguna cosa bonica pot suposar per a elles d’experiències úniques i irrepetibles.

L’Art i la natura són essencials per a una persona PAS

Com a curiositat, cal mencionar que els biòlegs han trobat aquestes característiques innates presents també en moltes espècies d’animals oferint-los avantatges de supervivència en determinades situacions en les quals ser-hi més perceptiu, tenir més capacitat de comparar informació, percebre sotileses, elaborar pensaments en profunditat per a prendre decisions adequades i disposar d’una més gran activitat sensorial pot garantir la supervivència i el desenvolupament propi de la espècie.

L’autoconeixement és important per a tothom, però per una PAS encara ho és més.

Ser capaç d’identificar en tu aquest tret de personalitat suposarà no solament un descans, ja que et permetrà posar nom a allò que sents, sinó també poder treure’n profit, perquè ser PAS et permet per exemple ser candidata idònia per a determinats treballs d’acompanyament  i ajuda a persones que necessiten d’una atenció sensible.

Socialment, encara hi ha molt desconeixement sobre aquest tema, així que famílies, mestres i organitzacions laborals no sensibles es perden l’oportunitat d’extreure el potencial de les persones PAS, que sovint es veuran obligades a integrar-se en contextos on no podran mostrar les seves capacitats.

I si entre un 15-20 per cent de persones son PAS, pensem en el fet que molts infants hauran de créixer en un entorn que no compren ni serà capaç de cobrir  les seves necessitats bàsiques: silenci, soledat contacte amb la natura, l’art, profunditat en les relacions i sentit de la vida.

+Info sobre el tema:

Documental TVE «Sensibilitat al trasllum»

Associació espanyola persones altament sensibles

Alta sensibilitat en infants

Respondre

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s