Artteràpia a Can Lletres: Treballant la ira amb argila.

Espai FridArt enceta el seu primer any amb quatre tallers d’artteràpia a «Can Lletres», un Centre de Formació Permanent adscrit a l’Ajuntament de Llinars on estudien adolescents de 16 i 17 anys amb una llarga trajectòria de fracàs escolar. Diferents recursos artístics serviran per fer un treball sobre la ira i la por, dues emocions bàsiques que causen molts problemes i limitacions a tothom, més encara a joves amb històries personals força complicades, carregades d’una alta conflictivitat familiar que moltes vegades són la causa  principal del seu baix rendiment acadèmic i desmotivació.

L’objectiu principal en totes les sessions serà la de poder conduir al grup d’una manera distesa i lúdica, a reflexionar constructivament sobre la ira i la por i l’estreta relació que totes dues emocions mantenen amb l’autoestima.

En quan a la seqüència metodològica de les sessions serà la següent:

  1. Escalfament amb dinàmiques que permetin la relaxació i el centrament mental que possibiliti l’inici del treball creatiu.
  2. Treball creatiu mitjançant l’elaboració d’una obra que serà el punt de partida per iniciar el procés de recerca i interiorització personal d’aspectes desadaptatius de la conducta.
  3. Tancament i posada en comú dels treballs, valoració final i conclusions.

Malgrat que els tallers puntuals d’artteràpia sense continuïtat en el temps fan del tot impossible establir el vincle necessari amb els participants per poder fer un treball en profunditat, no puc deixar de donar la benvinguda a una iniciativa com aquesta, que donarà a conèixer nous llenguatges expressius a aquests joves i l’oportunitat de donar sortida simbòlicament a les qüestions que els causen malestar i que sovint no poden posar paraules.

cropped-imageedit_5_68244542701.png

Treballem la ira amb argila

Amb el primer grup vaig utilitzar l’argila, un material que per les seves peculiaritats i característiques resulta idoni per a projectar d’una manera espontània, emocions i desitjos, i ens dóna la possibilitat d’expressar la ira i ràbia d’una manera segura i socialment acceptada. Situat a l’extrem de menys control de manipulació, aquest material no ofereix cap mena d’estructura més que la que els participants decideixin donar-li. Es pot corregir les vegades que sigui necessari, motivant d’aquesta manera a l’experimentació.

Els treballs realitzats han donat al grup l’oportunitat, no solament de poder expressar les seves emocions de manera creativa, sinó també de poder parlar sobre aspectes importants per a ells i elles en un ambient distes, segur i amb el màxim respecte i escolta.

Objectius específics de la sessió

  • Treballar l’autocontrol i la seva relació amb l’autoestima i l’autoconcepte.
  • Internalització dels conflictes del grup per mitjà de l’empatia i identificació amb els altres integrants.
  • Contactar amb les possibilitats expressives del treball creatiu i artístic.
  • Desenvolupar la capacitat de simbolització per mitjans artístics.
  • Facilitar el reconeixement d’emocions i aspectes de si mateixos.
  • Ordenació visual i verbal de l’experiència.
  • Treballar amb la fantasia i l’inconscient.

L’art és una manera d’aplicar l’experiència humana creant equivalències d’aquestes experiències. (Edith Kramer)

Logo d'Espai FridArt

Segona sessió (La ira en Collage)

Última sessió: Treballant les pors amb l’artteràpia

Altres entrades relacionades

Adolescència i artteràpia

Adolescència, una identitat en Construcció

Artteràpia en els trastorns d’alimentació durant l’adolescència

Respondre

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s